AMSTERDAM - Amsterdam moet een ''maatschappijbrede Gay Straight Alliance vormen'', een samenwerking tussen homoseksuelen en heteroseksuelen om discriminatie en uitsluiting van homo's uit te sluiten.

Daarvoor pleit Frank van Dalen, voorzitter van stichting ProGay en Amsterdams gemeenteraadslid voor de VVD, zondagmiddag tijdens een demonstratie tegen homogeweld bij de Westerkerk in Amsterdam.

Hij heeft de oproep zondag ook gedaan in een open brief op de veelgelezen homowebsite gay.nl.

''De politiek, politie en justitie doen hun uiterste best om geweld en discriminatie tegen homo's aan te pakken'', stelt Van Dalen. ''Nu is het aan de maatschappij om zich hier tegen uit te spreken.''

Scholen

De oud-voorzitter van het COC wil dat organisaties, bedrijven en scholen op alle niveaus zich hard gaan maken om uitingen van discriminatie en geweld tegen homo's uit te bannen.

Van Dalen wil bijvoorbeeld dat scholen en zorginstellingen beloven voorlichting te geven over homoseksualiteit. Maar ook hoopt hij dat de gemeente Amsterdam zich aansluit bij de Company Pride, een homonetwerk waar diverse grote bedrijven zich bij hebben aangesloten.

De bedrijven beloven zich openlijk uit te spreken over negatieve uitlatingen richting homo's op de werkvloer. ''Mocht de gemeente het niet uit zichzelf doen, ga ik daar vragen over stellen in de raad'', stelt Van Dalen. ''Een volgende stap zou kunnen zijn dat organisaties hun subsidies verliezen als ze homoseksualiteit als onderwerp blijven negeren of ontwijken.''

Ajax

Ook wil de homoactivist dat buurtsportclubs, maar ook een topclub als Ajax zich openlijk uitspreken tegen homogeweld en negatieve uitlatingen over homo's in de kleedkamer en op het veld. ''Leg het spel neer als 'homo' als scheldwoord wordt gescandeerd'', stelt Van Dalen.

''En leg maar uit waarom dit kwetsend is voor jongens die worstelen met hun homoseksuele gevoelens. We moeten als Amsterdammers collectief een vuist maken tegen dit soort negatieve emoties.''

Gay Pride

Met zijn voorstel hoopt Van Dalen de onvrede te kanaliseren die volgens hem leeft in de homogemeenschap na een aantal geweldsincidenten tegen homo's de afgelopen maand. Hij gaat op de Gay Pride, die begin augustus plaatsvindt, ook openlijk aandacht vragen voor zijn initiatief.

''Er staan daar een half miljoen mensen langs de grachten om te kijken naar de botenparade'', legt hij uit. ''Het zou goed zijn als die mensen zich ook openlijk uitspreken tegen discriminatie of uitsluiting van homo's, bijvoorbeeld door op het werk een GSA te beginnen.''

Sportwereld

De Nederlandse sportwereld werkt aan een groot aantal initiatieven dat structurele acceptatie van homo- en biseksuelen binnen de sportwereld moet bevorderen.

Dat heeft een woordvoerder van de Alliantie Gelijkspelen, de organisatie die daartoe door voormalig minister Ronald Plasterk (Emancipatie) in het leven werd geroepen, zondag gezegd.

Via een speciale website, sportersweb-gelijkspelen.nl, wil de Alliantie Gelijkspelen in kaart brengen hoe groot het probleem is voor homoseksuele sporters.