AMSTERDAM - De rechter-commissaris in Amsterdam heeft opnieuw geweigerd twee getuigen van enkele advocaten in het liquidatieproces Passage de status van anonieme, bedreigde getuige toe te kennen.

Het is de tweede keer dat de raadslieden op dit punt bot vangen bij de onderzoeksrechter. Een eerdere afwijzende beslissing van deze rechter werd in hoger beroep ongedaan gemaakt door de raadkamer van de rechtbank.

Die bepaalde dat de rechter-commissaris de toe te kennen status opnieuw moest beoordelen. De rechter-commissaris kwam ook in tweede instantie tot een negatief oordeel.

Nog een moord

Het gaat om de getuigen met de code-aanduidingen F1 en F3. Beiden zouden, onafhankelijk van elkaar, kunnen verklaren dat de kroongetuige van justitie in het monsterproces, Peter La S., nóg een moord op zijn geweten heeft.

Kees Houtman

La S. heeft bekend dat hij direct betrokken is geweest bij de liquidatie van drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman. La S. wordt onder meer voor die zaak in 'Passage' vervolgd.

In ruil voor zijn verklaringen tegen de overige verdachten in het proces heeft het Openbaar Ministerie hem een gehalveerde strafeis toegezegd.

Besprekingen

De rechter-commissaris kende eerder een getuige van het OM wél de status anoniem en bedreigd toe. Deze getuige, Q5, heeft verklaard over besprekingen die Willem Holleeder en Dino S. zouden hebben gevoerd over te elimineren personen, onder wie Houtman, in de Rotterdamse Baja Beach Club.

Ook Passageverdachte Ali A. zou daar bij zijn geweest. A. heeft de beweringen van Q5 inmiddels met kracht weersproken. Holleeder en S. staan niet in het Passageproces terecht. Holleeder zit zijn straf uit voor de afpersing van onder anderen Houtman, Dino S. is al enkele jaren onvindbaar voor politie en justitie.

Hoger beroep

De advocaten Nico Meijering (raadsman van A.) en Sander Janssen (raadsman van verondersteld 'hitman' Jesse R.) nemen geen genoegen met de afwijzende beslissing van de rechter-commissaris, omdat deze in hun ogen onjuiste toetsingscriteria zou hebben gehanteerd. Zij wilden daar vrijdag niet verder over uitweiden.

''We gaan maar weer eens in hoger beroep'', aldus Meijering. De raadkamer van de rechtbank zal de kwestie dus opnieuw moeten beoordelen.

Het proces heeft door de perikelen rond de F-getuigen vertraging opgelopen. Het eindvonnis van de rechtbank wordt pas in het voorjaar van 2011 verwacht.