AMSTERDAM - Het Gerechtshof in Amsterdam heeft donderdag de voorlopige hechtenis van de 'Damschreeuwer' opgeheven. Volgens het Hof bestaat er onvoldoende verdenking tegen de 39-jarige man die op 4 mei de nationale Dodenherdenking op de Dam zou hebben verstoord.

De man werd diezelfde avond gearresteerd nadat hij tijdens de twee minuten stilte hard had geschreeuwd. Dat veroorzaakte paniek. In de daarop volgende chaos vielen tientallen gewonden.

De 39-jarige man werd door Justitie verdacht van "feitelijke aanranding van de Koningin" de kroonprins en zijn vrouw, of een poging daartoe. De rechtbank in Amsterdam verlengde zijn voorarrest daarom op verzoek van het Openbaar Ministerie in mei tot negentig dagen.

Weinig verband

Advocate Mariëlle van Essen van de man ging tegen die beslissing met succes in beroep. Volgens het Hof bestaat er onvoldoende verdenking voor de aanklacht van het OM. "Het Hof ziet te weinig verband tussen de schreeuw en overige in het dossier naar voren komende mogelijk bezwarende omstandigheden," aldus een persbericht.

De strafzaak tegen de man wordt door de rechtbank voortgezet. Van Essen roept getuigen van de gebeurtenissen op 4 mei op om zich te melden.