DEN HAAG - De politie in Den Haag heeft een speciaal team geformeerd tegen het toenemende aantal berovingen waarbij sieraden bij mensen van hun nek worden getrokken.

 Dat heeft een woordvoerster van de politie woensdag laten weten. Sinds januari heeft Den Haag in toenemende mate te maken met zogenoemde 'kettingrukkers'.

Het speciale Eksterteam van de politie Haaglanden moet die trend de kop in drukken.

De overvallers hebben de gewoonte om achter iemand te gaan staan, het slachtoffer een duwtje te geven om vervolgens de ketting los te rukken.

Goudprijs

Volgens de politie speelt de hoge goudprijs een rol bij de toename van dit soort overvallen die vooral plaatsvinden in de wijk Transvaal.

Het Eksterteam is inmiddels een maand actief. In die tijd zijn vijf verdachten gearresteerd. De politie zag vooral sinds begin april een toename in het aantal afgerukte kettingen.

Duidelijker zichtbaar

''Het wordt mooier weer en dan gaan de sjaals en dassen af waardoor sieraden zichtbaar worden",' aldus de woordvoerster. ''De overvallers zoeken hun slachtoffers uit. Het is eigenlijk vrij gemakkelijk: de een geeft een duwtje, de ander grijpt de ketting en ze rennen weg.''

Volgens de politie zijn er bij de overvallen nog geen gewonden gevallen.