LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag celstraffen en werkstraffen opgelegd aan de verdachten in een omvangrijke drugszaak.

De 28-jarige hoofdverdachte, oud-marechaussee S. de N. uit Lelystad, kreeg een celstraf van 21 maanden en acht dagen opgelegd. In 2007 legde de rechtbank in Lelystad hem een taakstraf van 240 uur op.

In juni 2006 hield de politie zeven mannen uit Lelystad, Zutphen, Eindhoven en België aan op verdenking van drugshandel, witwassen, omkoping van ambtenaren en corruptie.

De politie had gebruikgemaakt van Britse infiltranten, wat voor de rechtbank in Lelystad reden was om geen hoge celstraffen op te leggen en sommige verdachten zelfs vrij te spreken. De Britten zouden de misdrijven hebben uitgelokt.

Vrijgesproken

In vijf zaken tekende de verdachte of het Openbaar Ministerie (OM) hoger beroep aan. Eén verdachte die in eerste instantie 24 maanden celstraf kreeg, werd nu vrijgesproken. Andere verdachten kregen hogere of gelijke straffen.

Volgens het OM gaat het gerechtshof er in het arrest van uit dat de misdrijven niet zijn uitgelokt. Een motivering van het gerechtshof in Leeuwarden ontbrak dinsdag nog.

Duur

Volgens een woordvoerder van het gerechtshof moet de tekst op een aantal punten nog worden aangepast. Ze kan in ieder geval zeggen dat het hof rekening heeft gehouden met de lange duur van het hoger beroep.

De uitspraak van de rechtbank was inmiddels al drie jaar oud. Daarom legde hij de verdachten een 10 procent lagere straf op dan hij anders had gedaan.