AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag bij de rechtbank in Amsterdam achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 22-jarige Rex van P..

Hij wordt ervan verdacht dat hij op 15 juni vorig jaar een medewerkster van een Amsterdams opvanghuis heeft doodgestoken en twee anderen heeft verwond.

Van P. woonde vorig jaar in het opvanghuis voor dakloze jongeren. Daar kreeg hij ruzie met drie medewerkers tijdens een gesprek over zijn agressieve gedrag.

Toen hij vreesde dat hij uit het huis zou worden gezet, begon hij op de medewerkers in te steken met het klapmes dat hij op zak had.

De 38-jarige medewerkster overleed aan de verwondingen. De twee andere raakten ernstig gewond.

Onverteerbaar

In de rechtszaal en op de publieke tribune waren dinsdag tientallen geëmotioneerde collega's, familieleden en nabestaanden van de slachtoffers aanwezig. De moeder van de overleden vrouw las namens de nabestaanden een schriftelijke verklaring voor, waarin ze uitsprak het onverteerbaar te vinden dat haar dochter is gedood door iemand die zij juist probeerde te helpen.

De verdachte verklaarde tegen de rechtbank niet te kunnen geloven dat hij iemand van het leven heeft beroofd. ''Ik ben een monster'', constateerde hij.

Volgens Van P. had hij een black-out op het moment van de steekpartij, waardoor hij zich er niet veel meer van kan herinneren. Op last van de rechtbank is hij een aantal weken tegen zijn zin opgenomen geweest in het Pieter Baan Centrum in Utrecht.

Ontoerekeningsvatbaar

Omdat Van P. daar weigerde mee te werken aan de psychiatrische en psychologische onderzoeken, kunnen de deskundigen niet met zekerheid vaststellen of hij in enige mate ontoerekeningsvatbaar is geweest. De deskundigen achten de kans op herhaling behoorlijk groot, omdat Van P. zijn agressie niet onder controle heeft.

Het OM houdt Van P. verantwoordelijk voor moord en twee pogingen tot moord. ''Van hulpverleners heb je af te blijven. Deze daad rechtvaardigt een bijzonder hoge straf'', aldus de officier van justitie.

Het OM wilde tegen Van P. eigenlijk levenslang eisen, maar ziet zijn jonge leeftijd als reden de kans op terugkeer in de maatschappij open te houden. ''Dat kan alleen als de kans op recidive wordt teruggedrongen, vandaar de tbs.''

Doodslag

De advocaat van Van P., Peter Plasman, maakte bezwaar tegen de verdenking van moord. ''Voor mij is dit een klassiek geval van doodslag.'' Ook is hij het niet eens met de eis tot tbs. ''Een ernstig agressieprobleem is nog geen ziekelijke stoornis.''

''U neemt mij mijn leven af'', zei Van P. tegen de rechtbank. De rechtbank doet op maandag 21 juni uitspraak.