ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft Levent O. dinsdag veroordeeld tot vijf jaar celstraf wegens poging tot doodslag, meerdere malen gepleegd.

De 20-jarige O., zoon van de man die in 2008 een wethouder en vier ambtenaren op het stadhuis in Almelo gijzelde, was op 20 maart vorig jaar betrokken bij een incident in de binnenstad van Hengelo waarbij schoten vielen.

De rechtbank acht op basis van getuigenverklaringen en technisch onderzoek bewezen dat O. diverse malen heeft geschoten, eerst bij een opstootje voor een discotheek en daarna, toen groepen jongeren elkaar achtervolgden.

In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie is de rechtbank van mening dat O. niet de enige schutter is geweest. Volgens de rechters heeft ook Serob H. (20) schoten gelost. H. werd veroordeeld tot drie jaar celstraf.

Medeplichtigheid

Een derde verdachte kreeg 20 maanden cel wegens medeplichtigheid aan poging tot doodslag, meerdere malen gepleegd.

Beschuldigingen van advocaat Mayke Goris dat O. geen eerlijk proces had gekregen en dat er bewust op was aangestuurd O. veroordeeld te krijgen, werden door de rechtbank van de hand gewezen.

Van voorbedachten rade en dus poging tot moord, zoals het OM twee weken geleden beweerde, was volgens de rechtbank geen sprake. Wel hadden de schutters volgens haar ''doelbewust het risico genomen dat ze anderen konden raken''.

Wonder

''Het is een wonder dat er geen slachtoffers zijn gevallen'', menen de rechters. Er waren volgens hen onder meer kogelinslagen op ooghoogte aangetroffen in een muur van het gemeentehuis.

De rechtbank rekende het O. ook aan dat hij tijdens de behandeling van de zaak zijn kaken stijf op elkaar hield en geen enkel berouw toonde. ''Uw harde, berekenende opstelling baart ons zorgen.''