AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam buigt zich dinsdag weer over de zaak van het vermeende gifschip Probo Koala. Het is de beurt aan de gemeente Amsterdam om zich te verantwoorden voor haar rol in de affaire.

De door het olieconcern Trafigura gehuurde Probo Koala probeerde volgens justitie in juli 2006 gevaarlijk scheepsafval te leveren in de Amsterdamse haven.

Het afvalbedrijf APS nam het materiaal in eerste instantie aan, maar zou toen onraad hebben geroken en het met toestemming van de autoriteiten hebben teruggepompt.

Een lokale afvalverwerker zou het later in de stad Abidjan in Ivoorkust hebben gedumpt. Daardoor zouden zestien mensen zijn omgekomen en tienduizenden ziek zijn geworden.

Kapitein

De rechtszaak gaat over wat er destijds in de Amsterdamse haven gebeurde. De gemeente heeft zich volgens justitie ontdaan van ingezamelde gevaarlijke afstoffen. Naast de hoofdstad staan ook onder anderen Trafigura, APS en de kapitein van de Probo Koala terecht. Het megaproces begon 1 juni en duurt nog enkele weken.