DEN BOSCH - De van misbruik verdachte Bosschenaar Benno L. (60) maakte al in de jaren zeventig seksueel getinte foto's van kinderen uit zijn omgeving.

Een oppas heeft hem beschuldigd van ontuchtige handelingen en een poging tot verkrachting in 1981. De moeder van het destijds 12-jarige meisje heeft dat in 1996 aan de politie gemeld.

Rond die tijd gingen in Den Bosch inmiddels volop geruchten over handtastelijkheid van de man die toen zijn zwemschool was begonnen.

Dat blijkt uit getuigenissen en rapportages over de Bossche zwemleraar die terechtstaat voor seksueel misbruik van in totaal 57 meisjes. De rechtbank behandelde maandagochtend zijn persoonlijke omstandigheden.

Zedenrechercheur

Benno L. vertelde maandagochtend zelf dat hij in 1996 naar aanleiding van de melding van de oppas een gesprek heeft gehad met een zedenrechercheur van de politie.

Verder had hij drie gesprekken met een seksuologe over zijn pedofiele neigingen. Huilend verklaarde hij hoe hij steeds vergeefs om hulp bij deskundigen aanklopte.

Op het randje

Geruchten over de handtastelijkheden van de zwemleraar lijken ontstaan in een inmiddels afgebroken zwembad in Den Bosch, waar zijn gedrag volgens de verhalen op het randje was.

Het contract met de verdachte werd om die reden niet verlengd. De geruchten over mogelijk misbruik op zijn zwemschool bleven tot zijn aanhouding vorig jaar rondzingen.

In zijn jeugd werd Benno L. zelf twee keer misbruikt door mannen en geslagen door zijn moeder. Seks was een taboe in zijn streng katholieke opvoeding.

Kliniek

Als het aan de reclassering ligt wordt Benno L. al tijdens een eventuele celstraf opgenomen in een gevangeniskliniek voor behandeling van zijn hyperseksuele pedofiele neigingen. Ook na zijn celstraf heeft de reclassering voorkeur voor 24-uurstoezicht.

Verplicht toezicht tijdens een ambulante behandeling na een gevangenisstraf biedt alleen schijnveiligheid, betoogde een reclasseringsmedewerker maandagochtend bij de rechtbank.

Herhaling

De voorkeuren van de reclassering lijken in strijd met de adviezen van de psychiater en psycholoog, die stellen dat de kans op herhaling niet erg groot is en kan worden volstaan met een ambulante behandeling.

In dat geval is er maximaal twee of drie uur per week toezicht, aldus de reclassering. ''Intensieve begeleiding is ambulant niet mogelijk.''