DRIEBERGEN - De piloot van het toestel van Royal Air Maroc, dat zondagavond een noodlanding maakte op Schiphol, valt niets te verwijten. Hij heeft goed gehandeld, nadat een aantal vogels in de motor belandde en deze beschadigd raakte.

Dat blijkt uit onderzoek van de Luchtvaartpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD).

De Boeing 737 maakte zondagavond even voor tien uur een noodlanding op Schiphol. Door de botsing met de vogels ontstond forse schade aan een van de motoren en de romp van het vliegtuig.

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) liet weten dat het toestel veilig op Schiphol landde en op eigen kracht naar de gate kon rijden. Er vielen geen gewonden door de noodlanding.

Geen vervolging

Volgens het KLPD handelde de piloot volkomen correct. Het Openbaar Ministerie (OM) stelt, op basis van deze onderzoeksconclusie, dan ook geen vervolging in. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar de omstandigheden rond noodlanding.

De Verenigingen van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) stelt in een reactie dat veel luchthavens geregeld last hebben van vogels die in motoren van vliegtuigen belanden. De meeste luchthavens proberen dan ook vogels te verjagen van het vliegveld. Dat gebeurt op Schiphol onder meer door de vegetatie rond de luchthaven aan te passen.

Ganzenpopulatie

Provincie Noord-Holland houdt de ganzenpopulatie rond Schiphol overigens nauwletttend in de gaten. Binnen een straal van 10 kilometer wordt de hoeveelheid op een laag peil gehouden door de dieren te vangen of af te schieten.

Schiphol zegt geen grip te hebben op grote groepen ganzen die zich rond de luchthaven ophouden. ''Ze vliegen over ons heen om in de omliggende gebieden naar eten te zoeken'', aldus een woordvoerster van Schiphol maandag.

Daarop is er een regiegroep gevormd, die de groei van de ganzenpopulatie moet tegengaan. De provincie Noord-Holland is een project begonnen om de populatie op peil te houden door ganzen af te schieten en ganzeneieren te bewerken zodat ze niet kunnen worden uitgebroed.

Vogelwachters

De luchthaven besteedt veel aandacht aan het verjagen van vogels op het luchthaventerrein, aldus een woordvoerster. Er zijn zestien vogelwachters in dienst die de start- en landingsbanen 24 uur per etmaal proberen vrij te houden van vogels.

Desondanks is het aantal vogelaanvaringen op Schiphol vorig jaar fors toegenomen: ruim zeven botsingen per 10.000 vliegtuigbewegingen. Een jaar eerder was dat nog ruim vier aanvaringen. Het vliegverkeer had in 2009 vooral veel last van torenvalken en buizerds.

Noodlanding Schiphol