ASSEN - De 66-jarige pleegmoeder en de 38-jarige pleegbroer van Willeke Dost worden verdacht van betrokkenheid bij haar verdwijning in januari 1992. Dat is maandag bekendgemaakt op een persconferentie van politie en justitie in Assen.

Het tweetal is maandagochtend aangehouden. De pleegbroer, die nu in Arnhem woont, woonde ten tijde van Willekes vermissing nog thuis op de boerderij van zijn ouders in Koekange. De familie van Willeke is maandag op de hoogte gebracht van de aanhoudingen. (Video)

Hoofdofficier van justitie in Assen, Monte van Capelle, zei verder dat de verdwijning destijds werd gezien als een gewone vermissing in plaats van een misdrijf.

Daarom heeft het Openbaar Ministerie (OM) aan andere onderzoeken die toen liepen meer aandacht besteed.

Feiten

Inmiddels zijn er wel voldoende feiten die erop wijzen dat er sprake is van een misdrijf en daarom heeft de onderzoeksrechter politie en OM toestemming gegeven de boerderij van de pleegouders en het erf daaromheen te doorzoeken.

Het is volgens de autoriteiten niet uitgesloten dat het lichaam van Willeke in de grond bij de woning begraven ligt. De politie maakt gebruik van een 'grondradar' om de bodem te doorzoeken. Dat onderzoek kan meerdere dagen in beslag nemen, aldus Van Capelle.

Onderzoek

Een team van het Korps Landelijke Politiediensten ondersteunt de regiopolitie Drenthe in het onderzoek. In totaal telt het onderzoeksteam nu dertig personen.

Begin 2009 stelde de politie een nieuw onderzoek in naar de zaak-Willeke Dost. Sindsdien zijn er 165 getuigen gehoord en dat heeft veel informatie opgeleverd. Op de vraag of er nog meer aanhoudingen worden verwacht, antwoordde Van Capelle: ''Dat weet ik niet.''

Na Willeke Dost zijn er geen andere kinderen meer in het pleeggezin geweest. Haar pleegvader is inmiddels overleden.

Willeke Dost