SCHIPHOL - Een Boeing 737-800 van luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc heeft zondagavond even voor tien uur een noodlanding gemaakt op luchthaven Schiphol.

Volgens een woordvoerder van Royal Air Maroc is het toestel tijdens het opstijgen in botsing gekomen met vogels.

Door de botsing ontstond volgens de woordvoerder forse schade aan een van de motoren en de romp van het vliegtuig. De woordvoerder meldde verder dat de motor niet in brand heeft gestaan, maar dat deze volgens de normale procedure is stilgezet.

Er was wel rookontwikkeling. Sommige ooggetuigen die het toestel laag boven Haarlem hadden zien vliegen, spraken over brand in de motor.

Passagiers

Aan boord van het vliegtuig dat op weg was naar Nador in Marokko waren 156 passagiers en zes bemanningsleden. Niemand raakte gewond tijdens de landing. De passagiers werden na de landing met bussen naar de gate gebracht.

Personeel van Royal Air Maroc en luchthaven Schiphol ontfermden zich over de passagiers, die de nacht gaan doorbrengen in hotels. De woordvoerder meldde dat de passagiers maandag met een ander toestel van de maatschappij hun reis kunnen vervolgen.

Onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) is een onderzoek begonnen naar de noodlanding. Dat heeft een woordvoerder maandag gemeld.

Leden van de OVV van Pieter van Vollenhoven zijn zondagavond direct ter plaatse gegaan om feiten te verzamelen.

Vogels

Volgens Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) hebben veel luchthavens regelmatig last van vogels die in de motoren van vliegtuigen belanden.

"Het gebeurt regelmatig dat vliegtuigen aanvaringen hebben met vogels", meldt hij maandag in een reactie. "Alleen is de schade vaak zo beperkt dat passagiers er niet veel van merken. Het gebeurt niet vaak dat de vogels zoveel schade aanrichten dat een motor uitvalt. Dan heb je het doorgaans over een flinke vogel, zoals een gans of een roofvogel."

Noodlanding Schiphol