LIMA - Joran van der Sloot, die ervan wordt verdacht de Peruaanse Stephany Flores te hebben vermoord, wil een Peruaanse advocaat toegewezen krijgen en geen Nederlander.

Tijdens zijn verhoor zaterdagmiddag heeft hij geen antwoord willen geven op de vragen van de politie over de dood van Flores.

De reden hiervoor was dat hij erg moe was van de reis van de Chileens-Peruaanse grens naar de Peruaanse hoofdstad Lima. Dat schrijft de Peruaanse krant Perú21.

Volgens de krant heeft hij verklaard nooit aangehouden te zijn in Chili, maar dat hij zich heeft overgegeven aan de politie daar omdat hij wist dat hij werd gezocht.

Van der Sloot kwam zaterdagochtend in de Peruaanse hoofdstad Lima aan en werd in het kantoor van de onderzoekspolitie Dirincri getoond aan de pers. 's Middags begon het verhoor.

Lijst

Zondagavond heeft de Nederlandse ambassade Van der Sloot een lijst gegeven met Peruaanse advocaten die hij kan benaderen om hem te vertegenwoordigen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag laten weten.

Het geven van zo'n lijst valt onder de 'consulaire bijstand' die het ministerie elke Nederlandse gedetineerde in het buitenland verleent.

Van der Sloot moet zelf bepalen welke Peruaanse advocaat hem gaat vertegenwoordigen. Volgens de zegsman van het ministerie heeft Van der Sloot dit besluit zondag nog niet genomen.

Opheldering

De Nederlandse ambassade in Peru heeft bij de Peruaanse autoriteiten opheldering gevraagd over de persconferentie waarbij Van der Sloot zaterdag werd gepresenteerd.

Dat heeft een woordvoerder van de Peruaanse politie gemeld, zo stelt de Amerikaanse zender CNN zondag op zijn website. De ambassade is volgens CNN niet blij met de manier waarop de Nederlandse verdachte aan de pers werd voorgeleid.

Veroordeeld

Van der Sloot werd in Lima in zijn gevangenistenue in alle openheid aan de pers gepresenteerd als verdachte. Hij moest tot drie keer toe heen en weer lopen, terwijl de media uitgebreid foto's en videobeelden van hem konden maken.

Diverse Peruaanse media behandelen Joran in hun publicaties niet als verdachte, maar hebben hem al publiekelijk veroordeeld. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kon zondagmiddag de berichtgeving van CNN niet bevestigen.