AMSTERDAM - De Dag van de Bouw heeft zaterdag 120.000 bezoekers getrokken. Ze konden terecht op 270 bouwlocaties verspreid door heel Nederland. Grootste publiekstrekker was de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

De bouwplaatsen van de toekomstige metrolijn waren goed voor 20.000 belangstellenden.

De startschacht van de boormachine aan het Damrak en de bouwput voor het Stationsplein trokken met 9800 bezoekers de meeste belangstelling, maakte een woordvoerder van de Noord-Zuidlijn zaterdag bekend.

In de startschacht konden bezoekers afdalen naar een speciale balustrade om een blik te werpen op de ingang van de inmiddels 400 meter lange boortunnel.

De boorwerkzaamheden gingen zaterdag gewoon door, dus konden de bezoekers met eigen ogen de tunneldelen zien neerdalen die door speciale treintjes naar de boormachine Gravin worden gebracht. Gravin is al goed op weg en heeft inmiddels de Bijenkorf bereikt.

Stationsplein

Bij het Stationsplein konden bezoekers in een speciale bak aan een kraan afdalen tot het onderste niveau van de bouwput, die wegens de vele pilaren ook wel een ondergrondse kathedraal wordt genoemd.

''Het lijkt wel een attractiepark'', zei een van de bezoekers toen hij in de bak ver boven het Stationsplein omhoog werd getakeld, om vervolgens in de bouwput af te dalen. Gezien de wachtrijen ging die vergelijking inderdaad op.

Eurlings

Demissionair minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings opende de vierde editie van de Dag van de Bouw in Utrecht op de bouwlocatie van Muziekpaleis Vredenburg. Hij noemde de bouwsector ''een onmisbare pijler van de economie''.