UTRECHT - Tijdens een controle in nachttreinen zijn 77 mensen betrapt op zwartrijden. Aan 31 treinreizigers werden bekeuringen uitgedeeld voor onder meer roken in de trein, openbare dronkenschap of voeten op de bank.

De politie hield twee mensen aan omdat ze nog celstraf te goed hadden of geen gehoor hadden gegeven aan gerechtelijke vonissen.

De controle had plaats in de nacht van vrijdag op zaterdag in 39 nachttreinen op de trajecten Utrecht - Amsterdam, Schiphol - Leiden, Rotterdam - Breda, Eindhoven - Tilburg en Tilburg - Den Bosch.

Dat maakten het Korps landelijke politiediensten en de Nederlandse Spoorwegen zaterdag bekend. Vijftig medewerkers van beide organisaties controleerden 5730 reizigers. De spoorwegpolitie controleerde in burger, de NS-medewerkers in uniform.

Orde

De 31 processen-verbaal waren voor het verstoren van de orde, rust en veiligheid. Behalve roken in de trein vallen daar onder: voeten op de bank, geluidsoverlast, bedelen, verontreiniging, openbare dronkenschap, alcoholbezit en niet tonen van een identiteitsbewijs.

KLPD en NS benadrukken dat bij 98 procent van de nachtreizigers alles in orde was. ,,Over het algemeen was de sfeer in de treinen en op de stations goed. Er hebben zich geen excessen voorgedaan.''