SANTIAGO - Joran van der Sloot, die verdacht wordt van de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores, is vrijdagavond (Nederlandse tijd) door Chili overgedragen aan Peru.

Het hoofd van de Chileense onderzoekspolitie in de stad Arica droeg de Nederlander over aan de Peruaanse afdeling van Interpol in de buurt van de Peruaanse plaats Tacna.

De Chileense autoriteiten hadden de Nederlander vrijdag op een vliegtuig gezet naar de noordelijke grens met Peru.

Vrijdagmiddag (lokale tijd) landde Joran op een internationale luchthaven nabij de stad Arica. Vervolgens is hij daar medisch getest en in een politiekaravaan naar de grens met Peru gebracht.

Veiligheid

Het hoofd van de Peruaanse Interpol kon om veiligheidsredenen niet zeggen of de verdachte per vliegtuig of met de auto naar Lima gaat.

Als Joran van der Sloot op een vliegtuig wordt gezet, komt hij vrijdagavond rond elf uur lokale tijd (zaterdagochtend zes uur Nederlandse tijd) aan in de Peruaanse hoofdstad. De ruim 1300 kilometer lange tocht over land duurt ongeveer achttien uur.

Ontkenning

Van der Sloot (22) wordt ervan verdacht dat hij afgelopen zondag Stephany Flores in zijn hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima heeft vermoord. Hij ging daarna van Peru naar Chili, ogenschijnlijk op de vlucht, en werd daar opgepakt.

Joran zelf ontkent dat hij Flores heeft vermoord. Dat meldde het hoofd van de Chileense onderzoekspolitie, Fernando Ovalle, vrijdag. Hij heeft wel toegegeven dat hij het slachtoffer kende.

Als Joran in Peru schuldig wordt bevonden aan moord, kan hij daar zeker 25 jaar cel krijgen, aldus de president van het Peruaanse hooggerechtshof. Hij sprak van ''een wrede moord'' en vindt dat dit soort misdaden zwaar moeten worden bestraft om mensenlevens te beschermen.

Boeten

De vader van het slachtoffer, een zakenman, hoopt dat de moordenaar van zijn dochter zal boeten voor wat hij heeft gedaan. ''Ik hoop dat mijn dochter gelukkig is nu ze weet dat deze moordenaar zal boeten voor wat hij heeft gedaan.''

Volgens vader Ricardo Flores heeft de politie de auto van zijn dochter teruggevonden op ongeveer vijftig blokken van het hotel waar haar lichaam werd gevonden.

Bijstand

In Chili heeft een medewerker van de Nederlandse ambassade met Van der Sloot gesproken, zo zei een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij krijgt consulaire bijstand, wat onder meer betekent dat hij 30 euro per maand krijgt voor kleine onkosten in de gevangenis zoals toiletartikelen, eventueel een geldlening, en dat er contacten zijn met familie.

Nieuwe beschuldiging

Van der Sloot kreeg donderdag een nieuwe beschuldiging aan zijn broek. Justitie in de Verenigde Staten stelde hem in staat van beschuldiging wegens afpersing.

Hij zou hebben aangeboden om voor 250.000 dollar (ongeveer 200.000 euro) de locatie van het lichaam van de verdwenen Amerikaanse Natalee Holloway bekend te maken aan haar moeder Beth.

Van der Sloot is nog steeds verdachte in de geruchtmakende verdwijningszaak uit 2005.

Terror Jaap

In verband met de nieuwe beschuldiging deed de Nederlandse Nationale Recherche in de nacht van donderdag op vrijdag een inval in de woning van Jaap Amesz in Hulshorst, beter bekend als 'Terror Jaap' en in een pand in Valkenburg.

De invallen waren op verzoek van de Amerikaanse justitie. Er werden computers, mobiele telefoons en andere gegevensdragers in beslag genomen.

Amesz heeft contacten met Joran. Enige tijd geleden maakte Amesz een tv-programma met Van der Sloot waarin deze weer een nieuwe lezing gaf van de feiten rond de dood en verdwijning van Holloway.

Gevangenis

Mocht het in Peru tot een veroordeling komen, dan zal Van der Sloot zijn straf vooralsnog ook in dat land moeten uitzitten. Nederland en de Zuid-Amerikaanse staat onderhandelen al meer dan een jaar over een verdrag voor het uitwisselen van gevangenen.

Tot een overeenkomst is het nog niet gekomen. In Peru zitten 117 Nederlanders onder de meest erbarmelijke gevangenisomstandigheden vast.