DORDRECHT - Sander V. die wordt verdacht van de moord op de 12-jarige Milly Boele uit Dordrecht, gebruikte in de periode van het misdrijf royaal cannabis.

Zijn advocaat Hans Anker heeft dat vrijdag tijdens de zogenoemde regiezitting gezegd. ''Sander wil weten of dat zijn gedrag heeft beïnvloed'', aldus Anker.

In de gevangenis is bij de politieagent drie maal urine en ook een keer bloed afgenomen. Anker wil dat een deskundige die gegevens interpreteert. Dat moet uitwijzen of het gebruik van de drug het gedrag van V. heeft beïnvloed.

''Dit is wellicht de oorzaak van zijn gedrag. Het wijkt namelijk heel erg af van hoe hij zich normaal gedraagt. Het is een politieman zonder strafblad.''

Geen bezwaar

De officier van justitie had geen bezwaar tegen de aanstelling van een deskundige, de rechtbank besloot deze dan ook toe te staan.

De recherche gaat verder nog vier getuigen horen die iets kunnen vertellen over de persoon V. Dat moet een ander beeld geven dan dat tot nog toe veelal naar buiten is gekomen.

Stroef

De officier van justitie zei te verwachten dat het sectierapport nog deze maand verschijnt. De uitslagen van persoonlijkheidsonderzoeken worden begin juli verwacht. Een psycholoog, psychiater en de reclassering doen daar onderzoek naar.

Volgens Anker verloopt het contact tussen V. en de psychiater stroef. ''Het klikt niet goed'', weet Anker, die niet uitsluit dat hij daarom een contra-expertise zal aanvragen. ''V. heeft de intentie om mee te werken aan het onderzoek.''

Veel te zeggen

De vermeende moordenaar van Milly, wilde vrijdag nog niets zeggen over de zaak. ''Ik heb heel veel te zeggen, maar in het belang van het onderzoek is het beter om nu nog niet te praten."

De voormalig politieagent sprak in de rechtbank hoorbaar geëmotioneerd. V. verwacht dat hij tijdens de inhoudelijke behandeling beter kan formuleren.

V. wil nu niet verkeerd overkomen en daarmee de nabestaanden van Milly Boele tekortdoen.

In de ogen

De ouders van het vermoorde meisje kwamen vrijdag naar de rechtbank om de man die heeft bekend hun dochter te hebben gedood, recht in de ogen te kijken. Dat zei hun advocaat Frank van Ardenne na de eerste zitting over de zaak Milly Boele.

''Ze wilden dat Sander V. kon voelen wat voor leed hij ze heeft aangedaan'', aldus de raadsman. ''Dat waren ze voor hun eigen gevoel aan Milly verplicht.''

Het was de ouders ook ''opgevallen'' dat V. nog niets wilde zeggen op de eerste gelegenheid dat dat kon. ''Ze hebben er naar mij toe geen oordeel over gegeven.''

De ouders van Milly begrijpen dat de zaak heel veel media-aandacht met zich meebrengt. Ze hopen echter dat de media hen zelf met rust laten.

Geruchtmakende moordzaak

Het is de eerste keer dat de geruchtmakende moordzaak bij de rechtbank aan de orde komt. Dat gebeurt onder grote belangstelling.

Justitie maakte eerder bekend dat ze Sander V. vervolgt voor moord, seksueel misbruik, vrijheidsberoving en het verbergen van het dode lichaam van het meisje. Eerder was de verdenking juridisch gezien minder zwaar, namelijk doodslag.

Milly werd vanaf woensdag 10 maart dit jaar vermist. Precies een week later groef de politie haar lichaam op in de tuin van V., vlakbij haar ouderlijk huis.

Rechtbank

De rechtbank in Dordrecht heeft de strafzaak over de moord op Milly aangehouden tot maximaal drie maanden. Of het daarna al tot in inhoudelijke behandeling komt, is volgens de rechtbank nog niet duidelijk. Dat hangt af van het onderzoek dat nog moet worden gedaan.