AMSTERDAM – De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag beslist dat tien Somaliërs die worden verdacht van de kaping van een Duits containerschip, mogen worden overgeleverd aan Duitsland.

De Nederlandse marine maakte op 5 april een einde aan de kaping en arresteerde het tiental. Duitsland eiste de Somaliërs op om hen voor de rechter te kunnen brengen.

De tien piraten enterden op de bewuste dag het containerschip Taipan op ongeveer 500 zeemijlen uit de Somalische kust, in de Indische Oceaan. De bemanning wist zichzelf in veiligheid te brengen in een zogeheten 'safe room' en zond een noodsignaal uit.

Mariniers

Mariniers van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp overmeesterden de Somaliërs gewapenderhand.

Volgens de rechtbank is er geen enkele beletsel om de Somaliërs, die na hun arrestatie naar Nederland zijn overgebracht, naar Duitsland te sturen.

Bezwaar

De Nederlandse advocaten van de Somaliërs hadden bezwaar aangetekend tegen de door Duitsland gevraagde overlevering, onder meer omdat Nederland al zou zijn begonnen met de strafvervolging.

Daar is geen sprake van, aldus de rechtbank. Nederland heeft die bedoeling ook nooit gehad. Ook betwistten de raadslieden de rechtsmacht van Duitsland, omdat er verwarring is ontstaan onder welke vlag de Taipan voer. Volgens de rechtbank kan erop vertrouwd worden dat Duitsland rechtsmacht heeft.

Jeugdstrafrecht

Onder de gearresteerde Somaliërs bevond zich een jongen van circa vijftien jaar oud. Hij zal in Duitsland volgens het jeugdstrafrecht worden berecht.

Tegen de beslissing van de overleveringskamer van de rechtbank is geen hoger beroep mogelijk. Het Openbaar Ministerie moet er voor zorgen dat de Somaliërs binnen tien dagen aan Duitsland worden overgedragen.

Zeven jaar

Vorige week eiste het OM in een Nederlandse strafzaak zeven jaar cel tegen vijf Somaliërs, die op 2 januari van het vorig jaar in de Golf van Aden tussen Somalië en Jemen een schip aanvielen. Toen wist de bemanning de zeerovers van boord te houden.

Duitse reders willen militairen op hun schepen laten meevaren, om zich te kunnen verweren tegen de plaag van piraterij ten oosten van Afrika.