DEN HAAG - Emile Ratelband moet de schade die is ontstaan aan een gebouw op het Haagse Binnenhof betalen. De positiviteitsgoeroe werd maandag aangehouden nadat een modelvliegtuigje crashte dat hij had ingezet voor een promotiestunt.

De Rijksgebouwendienst stuurt de positiviteitsgoeroe een brief waarin de dienst hem aansprakelijk stelt voor de schade, zo bevestigde een woordvoerder vrijdag een bericht met die strekking in De Telegraaf.

Hoe groot het schadebedrag is is nog niet duidelijk, maar in ieder geval ''een paar duizend euro'', aldus de zegsman.

Onderzoek

Volgens hem heeft een eerste onderzoek aangetoond dat er schade is aan een windvaan en aan de kroon die daaronder zit.

''Deze moet van het gebouw worden gehaald voor verder onderzoek. Ratelband moet in ieder geval het herstel vergoeden en er moet hiervoor zeker twee keer een kraan worden ingezet.''

Torentjes

Aan de vlucht van het radiografisch bestuurd model kwam voortijdig een einde doordat een staart die achter het toestel hing, verstrikt raakte in een van de torentjes op het Binnenhof. Het toestel crashte vervolgens. Het is verboden modelvliegtuigjes te laten vliegen boven de bebouwde kom. Het Binnenhof is bovendien een zogenoemd veiligheidsrisicogebied.

Ratelband gaf zichzelf aan toen de politie kwam. Hij verklaarde direct dat het zijn toestel was en dat het niet de bedoeling was het vliegtuigje te laten neerstorten.