AMSTERDAM - Anita van der Sloot heeft geschokt gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen rond haar zoon. "'Wat is dit nu weer?', is globaal haar reactie", zegt Jorans Nederlandse advocaat Bert de Rooij vrijdag in de papieren editie van het Algemeen Dagblad.

Volgens de Rooij heeft de arrestatie van en nieuwe beschuldigingen tegen Joran voor veel verdriet gezorgd bij de familie. "Dit kan men er niet bij hebben met de dood van Paul van der Sloot." Jorans vader overleed in februari aan een hartaanval.

De Rooij probeert Joran te adviseren, maar hij krijgt hem niet te pakken, zei de advocaat op Radio 1.

Van der Sloot heeft hem donderdag na zijn arrestatie in Chili vanaf een politiebureau gemaild met vragen. Wat voor vragen dat waren, wilde De Rooij niet zeggen. De advocaat heeft 'talloze keren' geprobeerd Van der Sloot te bellen, maar hij kreeg hem niet te pakken.

Vreemdelingenrecht

Het wordt volgens hem moeilijk hem vanuit Nederland te helpen. Van der Sloot wordt door de politie vastgehouden op basis van het vreemdelingenrecht.

De Rooij heeft hem dan ook aangeraden contact op te nemen met een advocaat die in het vreemdelingenrecht is gespecialiseerd.

Moord

Van der Sloot wordt vrijdag overgedragen aan de Peruaanse autoriteiten. In Peru wordt hij verdacht van de moord op Stephany Flores. Zij werd woensdag met een gebroken nek gevonden in de hotelkamer van Van der Sloot. Hij is ook nog altijd verdachte in de zaak van de verdwijning van Natalee Holloway.