BERGEN - De Groene Draeck, het schip van koningin Beatrix, was voor het eerst in 52 jaar echt aan een grote opknapbeurt toe. Dat zei de koningin donderdag in de Noorse stad Bergen, waar ze haar staatsbezoek aan Noorwegen afsloot.

Beatrix gaat de extra onderhoudskosten van 326.000 euro voor haar schip zelf betalen.

De reparatiekosten liggen ver boven budget en ze heeft er al zoveel jaren zoveel plezier van, dat Beatrix besloot zelf in de buidel te tasten.

De Groene Draeck moet na de onderhoudsbeurt nog minstens vijftig jaar mee kunnen, aldus de vorstin.

Rijksbegroting

De historische platbodem werd door de Nederlandse bevolking in 1957 aan toenmalig prinses Beatrix geschonken.

De extra kosten van 163.000 euro per jaar voor het ingrijpende onderhoud in 2010 en 2011 stonden aanvankelijk gewoon op de rijksbegroting.

Het ministerie van Defensie blijft zoals gebruikelijk wel betalen voor het reguliere onderhoud van het schip, dat dit jaar in de begroting staat voor 47.000 euro.

Suggesties

Het vaartuig betekent veel voor de koningin. Ze is dol op zeilen en vindt het heerlijk om buiten te zijn, vertelde ze. Ook neemt ze vrienden of buitenlandse gasten mee op De Groene Draeck.

Dat ze de extra onderhoudskosten zelf betaalt, staat los van suggesties van sommige partijen in de Tweede Kamer om te bezuinigen op de kosten van het Koninklijk Huis.

Bezuinigen is al jarenlang aan de orde in het Koninklijk Huis, aldus de koningin. Ook is er al geschrapt in het aantal banen bij de hofhouding.