PETTEN - Gedeputeerde Staten van Noord-Holland trekken 2 miljoen euro uit voor de voorbereiding op de komst van de nieuwe kernreactor Pallas in Petten.

Dat maakte de provincie Noord-Holland donderdag bekend.

Met het geld waarborgt de provincie dat exploitant NRG verder kan met het treffen van voorbereidingen op de komst van de nieuwe onderzoeksreactor in de Noord-Hollandse kustplaats.

Op het moment zijn Petten, waar de reactor staat die exploitant NRG nu gebruikt, en het Zeeuwse Borssele allebei nog in de race. NRG moet de definitieve keuze voor een locatie maken.

Investeringen

Noord-Holland en NRG bundelen nu de krachten en trekken samen op om Pallas in Petten te realiseren.

Petten geniet volgens NRG de voorkeur boven Borssele omdat daar deskundige en hoogopgeleide medewerkers beschikbaar zijn. Overplaatsing naar Zeeland vergt bovendien extra investeringen.

Milieueffecten

''We focussen ons op Petten'', aldus een woordvoerster van NRG. ''Daar gaan we onderzoek doen naar onder meer de milieueffecten.''

Of dat betekent dat Borssele nu afvalt als vestigingsplaats, kon de zegsvrouw niet zeggen. ''Dat hangt af van de resultaten van de onderzoeken en de voorwaarden die de overheid stelt op het moment dat ze financieel gaat participeren.''

Tijdsdruk

Volgens de woordvoerster van NRG staat het project onder flinke tijdsdruk. ''De huidige reactor kan niet al te lang meer mee en een nieuwe staat er niet zomaar.''

Het is volgens haar belangrijk dat de overheid snel over de brug komt. Noord-Holland liet eerder al weten 40 miljoen euro te reserveren voor de ontwikkeling van Pallas. Aan de nieuwe reactor hangt een kostenplaatje van ruim een half miljard.