AMSTERDAM - Wie deze zomer op een Amsterdams terras staat met een drankje in de hand, hoeft niet bang te zijn voor een berisping.

Waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher heeft het verbod op staand drinken onder bepaalde voorwaarden opgeheven.

Dat bevestigde zijn woordvoerder donderdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

De gemeentelijke maatregel die bepaalde dat cafébezoekers alleen een drankje mogen drinken op een terras als ze zitten, leidde tot veel kritiek.

Vertrutting

In november vorig jaar had zelfs een demonstratie plaats op de Dam tegen de vertrutting van de hoofdstad. Het verbod ging ook de gemeenteraad te ver.

In februari nam die een motie aan waarin ze het stadsbestuur opdroeg staand drinken op een terras weer toe te staan.

Asscher komt hieraan nu tegemoet, maar benadrukt wel dat de staande drinkers geen overlast mogen veroorzaken. In dat geval treedt de politie wel op.

Overlast

Hoewel de handhavers het verbod deze zomer al negeren, wordt het pas eind van dit jaar geschrapt uit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Dat komt omdat het stadsbestuur in opdracht van de gemeenteraad ook nog moet kijken naar maatwerk voor woonwijken, om daar overlast door staand drinken te voorkomen.

Afspraken

Volgens de woordvoerder is hiervoor meer tijd nodig, omdat onder meer moet worden gekeken naar hoe je geluidshinder objectief kunt meten en hoe je tot goede afspraken komt met zowel ondernemers, handhavers als buurtbewoners.

Volgens de zegsman ligt de verantwoordelijkheid nu ook grotendeels bij de horecaondernemers. ''Zij moeten laten zien dat de stad het verdient om staand te kunnen drinken op een terras.''