ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag twee deskundigen gehoord over sperma op het been van de vermoorde Christel Ambrosius uit Putten.

Ambrosius werd in 1994 in het huis van haar oma gewurgd en verkracht, waarna haar keel werd doorgesneden. Twee Puttenaren zaten daarvoor jaren vast. Ze werden na herziening van de zaak alsnog vrijgesproken.

In 2009 werd de 35-jarige Ron P. uit Delft veroordeeld tot vijftien jaar cel. Hij werd verdachte, toen zijn DNA in 2008 matchte met DNA uit het spermaspoor op het been van de 24-jarige stewardess. P. moest genetisch materiaal afstaan, omdat hij was veroordeeld voor mishandeling van zijn partner.

Sperma

P.'s advocaat wil aantonen dat het sperma niet ten tijde van de moord hoeft te zijn achtergelaten, maar dat het ook eerder kan zijn geweest. P. zegt dat hij een geheime relatie met de stewardess had en dat hij de avond voor de moord seks met haar had.

Hoewel het aangetroffen sperma niet van hen was, zaten de Puttenaren Wilco Viets en Herman Dubois zeven jaar vast na veroordelingen tot tien jaar, grotendeels op basis van hun eigen verklaringen. De druppel sperma kon van een minnaar van Ambrosius zijn en mee naar buiten zijn gesleept, toen Viets en Dubois zich aan haar vergrepen, luidde destijds een verklaring.

Die theorie is nog steeds niet uit te sluiten, vindt advocaat Ruud van Boom. En ook andere theorieën niet, waarin onder meer de broer en de ex van Ambrosius figureren.

Sporen

Er zijn nog meer sporen (onder meer schaamhaar en meer DNA) op Ambrosius gevonden die niet matchen met Viets, Dubois of Ron P., en die tot op heden onverklaard bleven. Ze zijn niet door 'sporenvervuiling' tijdens het onderzoek te verklaren, is uitgezocht.

Van Boom kreeg onlangs al het oude dossier, op basis waarvan justitie in de jaren negentig de twee Puttenaren aanklaagde en dat in de zaak tegen P. door de rechtbank buiten beschouwing is gelaten. Maar het dossier in de zaak-P. is wat de raadsman betreft niet compleet.

Er ontbreken politiejournaals, dossiers van personen die na DNA-onderzoek destijds als verdachten werden uitgesloten, en andere documenten, zegt de advocaat.

Het gerechtshof beslist op 16 augustus of die stukken aan het dossier moeten worden toegevoegd.