UTRECHT - Weggebruikers in vooral de provincies Noord-Holland en Utrecht moeten dit jaar rekening houden met hinder door wegwerkzaamheden. Rijkswaterstaat pakt dertig knelpunten aan om de doorstroming te verbeteren en ''de reistijd betrouwbaar'' te maken.

De werkzaamheden leveren dit jaar circa 300 kilometer aan nieuwe rijstroken op, liet Rijkswaterstaat woensdag weten.

De versnelde aanpak van de verkeersknelpunten is het directe gevolg van het plan Spoedaanpak Wegen van minister van Verkeer Camiel Eurlings.

''Dertig schoppen de grond in om de hardnekkigste fileknelpunten van Nederland aan te pakken. Ik zal zorgen dat mijn opvolger blauwe vingers krijgt van het linten knippen'', zei Eurlings in april bij het begin van het wegverbredingsproject Zwolle-Meppel (A28).

Extra maatregelen

Om de hinder te beperken heeft Rijkswaterstaat samen met het bedrijfsleven en andere overheden extra maatregelen ontwikkeld, zoals een OV pas op een aantal trajecten.

Met die pas heeft de autoforens de keuze om files te mijden en met het openbaar vervoer te reizen. Minder forenzen op de weg bevordert de doorstroming, aldus Rijkswaterstaat.

Het is de bedoeling dat tien projecten in 2011 worden opgeleverd. Het gaat om uitbreiding van snelwegen met een rijstrook of met een spitsstrook.

Op de website van Rijkswaterstaat is te lezen, welke dertig knelpunten onder handen worden genomen.