ENSCHEDE - Een getuige heeft op 13 mei 2000 direct na de eerste explosies die leidden tot de vuurwerkramp in Enschede, twee mannen zien lopen bij de poort van het ontplofte vuurwerkbedrijf SE Fireworks.

Eén van hen was vermoedelijk Rudi Bakker, destijds een van de directeuren van de onderneming.

De getuige verklaarde op 8 juni 2000, toen haar de foto van Bakker werd getoond, dat hij de man zou kunnen zijn die ze had gezien.

Een andere getuige heeft ruim een maand na de ramp gezegd dat Bakker op de dag van de ontploffing om 16.00 uur een afspraak met hem op het vuurwerkbedrijf had en daarom ook daar zou moeten zijn geweest.

Verklaringen

Advocaat Gabriël Meijers van de andere voormalige directeur, Willy Pater, heeft het bestaan van de verklaringen woensdag bevestigd.

Hij heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Almelo inmiddels gevraagd om deze getuigenissen mee te nemen in een aanvullend onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Dat is inmiddels geopend.

Een woordvoerster van het OM wil niet specifiek ingaan op welke verklaringen er precies bij dit onderzoek worden meegenomen.

Oude dossier

Ze zegt dat alle informatie uit het oude dossier en nieuwe verklaringen worden meegenomen die antwoord kunnen geven op de nieuwe onderzoeksopdracht.

Die luidt: ''Onderzoek alle nieuwe informatie die antwoord kan geven op de vraag welke gebeurtenissen op het terrein van SE Fireworks op 13 mei 2000 voorafgingen aan het 'eerste vlammetje' en wie daar bij betrokken is of zijn geweest.''

De vuurwerkramp kostte aan 23 mensen het leven en er raakten bijna duizend mensen door gewond. De woonwijk Roombeek, waar SE Fireworks stond, is door de ramp verwoest.

Aanvullend onderzoek

Deze maand kondigden politie en justitie het aanvullend onderzoek aan. Reden daarvoor is dat getuigen hadden vernomen dat medewerkers van SE Fireworks voorafgaand aan de explosie op het terrein zijn geweest.

Een nieuw rechercheteam en het OM horen onder anderen de schoonzus van oud-directeur Pater. Die zei onlangs dat Pater, zijn vrouw en twee medewerkers enkele uren voor de explosies op het terrein zijn geweest.

De advocaat van Bakker, Jillis Roelse, bestempelt het verzoek van zijn collega Meijers als ''complete kletskoek. Hij probeert hiermee de schijnwerper van Pater af te halen'', stelt Roelse.

''Daar liggen wij geen seconde wakker van. Bakker zet zich al tien jaar in voor het onderzoek naar de ware toedracht. Pater houdt al die tijd zijn mond.''