RIJSWIJK - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft dit jaar een recordaantal klachten van 145.000 over elf examendagen binnengekregen. Dat heeft het klachtenbureau dinsdag laten weten na afloop van de laatste examens van dit jaar.

Dinsdag kwamen nog eens ruim 2.300 klachten binnen over de vakken scheikunde (havo) en Grieks (vwo).

''De meeste klachten, ongeveer 14.000, zijn binnengekomen over het havo vak Nederlands. De klachten gingen vooral over de moeilijkheidsgraad."

"De examens waren dit jaar pittig, maar wij weten nog niet of het moeilijker was dan vorig jaar'', zegt een woordvoerder.

Opmerkelijk

''De minste klachten zijn bij het vmbo binnengekomen voor het vak Fries met 5 klachten. Bij de havoleerlingen is dat Russisch met 6 klachten en voor de vwo-leerlingen was het vak Arabisch reden voor 2 klachten.

Wat mij opviel van de klachten is dat veel scholieren belden om op te komen voor hun vriend(in) die een vraag verkeerd had beantwoord. Dat vond ik wel opmerkelijk'', aldus de woordvoerder.

Uitslagen

Voor 57.000 havisten en 40.000 vwo'ers zijn de examens dinsdagmiddag geëindigd. De vmbo-leerlingen sloten afgelopen vrijdag hun eindexamens af. In totaal hebben sinds 17 mei 204.000 middelbare scholieren examen gedaan.

Voor veel middelbare scholieren breekt nu een spannende tijd van wachten aan. Op 16 juni worden de uitslagen voor het Vmbo bekend gemaakt. Een dag later volgen de uitslagen voor Havo en VWO.

Op de sociale netwerksite Twitter heerst naast vreugde ook opluchting van veel scholieren. Een van de reacties was van langejoris: ''Klaaar met de examens!''