RIJSWIJK - Na ruim twee examenweken vol spanning, blokken en stress kunnen 57.000 havoleerlingen sinds dinsdagmiddag weer rustig ademhalen. Met het vak scheikunde sloten 20.000 havisten hun eindexamen af.

Het examen duurde drie uur. Rond half zeven, een half uur voordat de telefoonlijnen van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) sloten, waren 503 klachten over scheikunde binnengekomen.

''De meeste klachten gingen over de lengte van het examen'', zegt een woordvoerder.

''We hebben niet zozeer het idee dat het moeilijk was, want dat verschilt heel erg. Het was vooral een lang examen''.

Vraagstelling

De 17-jarige Elsemieke Hoogweg vond het wel moeilijk.

''De oefenexamens die ik heb gedaan waren makkelijker. Ik kreeg veel berekeningen en blokschema's, dat vond ik wel lastig'', zei de scholiere van het Marnix College in Ede.

''Ik heb een klacht bij het LAKS ingediend over de vreemde vraagstelling. Ik snapte niet altijd wat voor antwoord ik moest geven. Maar nu ben ik vooral opgelucht dat ik klaar ben. Ik ga vanavond dan ook met vriendinnen vieren dat we klaar zijn''.

Feesten

Roy Bijkerk uit Zwolle had geen moeite met het vak. ''Ik heb het net nagekeken en zit denk ik rond de 8. Maar toch heb ik inderdaad het LAKS gebeld.

Op een van de opgaven werden voor het juiste antwoord minder punten toebedeeld dan bij de andere antwoorden'', aldus de 17-jarige scholier. Desondanks is Bijkerk blij klaar te zijn.

''Nu ga ik vooral genieten en feesten om in het volgend studiejaar met Chemische Technologie te beginnen'', zegt de scholier van het Thorbecke scholengemeenschap in Zwolle.

Voor alle scholieren breekt nu de spannende tijd aan van wachten op de uitslag. Op 16 juni worden de resultaten voor het Vmbo bekendgemaakt. Een dag later volgen de uitslagen voor Havo en VWO