DEN BOSCH - De geloofwaardigheid van de Bossche zwemleraar Benno L. is op dag twee van zijn strafzaak wegens misbruik van tientallen meisjes flink op de proef gesteld.

In de loop van dinsdag groeiden de twijfels over zijn verklaringen tot dusver, onder meer over het moment dat de ontucht met zijn zwakbegaafde leerlingen is begonnen, over het moment dat hij met een onderwatercamera de steeds verdergaande handelingen ging filmen en hoe vaak dat gebeurde.

Ontucht

Eerder verklaarde de 60-jarige zwemschoolhouder dat hij zich vanaf 2006 'incidenteel' schuldig heeft gemaakt aan ontucht.

De rechtbank confronteerde hem dinsdag met de beschrijving van een filmpje uit 2005 waarop te zien is hoe hij op intieme wijze met een meisje in een rolstoel doucht en met zijn geslachtsdeel tegen haar aanleunt.

''Ga er maar vanuit dat het klopt'', reageerde de verdachte gelaten. Officier van justitie Juliette Nederlof benadrukte dat er veel meer video's en foto's bestaan uit die tijd en wilde niet geloven dat alle intimiteit per ongeluk gebeurde.

Onderwatercamera

Over de onderwatercamera vertelde verdachte maandag nog dat die was gekocht na de verdrinkingsdood van zijn kleinzoon begin 2008. Maar dinsdag besprak de rechtbank een filmpje uit november 2007 dat vermoedelijk onder water is gemaakt. Een goede verklaring kon L. niet geven.

Vrijwel uit het niets begon de verdachte zwemleraar over zogenoemde zorgcontracten die hij met de ouders van gehandicapte kinderen afsloot. In de dertig verhoren bij de politie was nog nooit over deze contracten gesproken.

Benno L. vertelde dat in de contracten stond dat hij kinderen thuis ophaalde en naar school bracht, maar ook dat hij met ze douchte en in dezelfde ruimte omkleedde. Vanaf de publieke tribune werd hij door een direct betrokkene voor 'leugenaar' uitgemaakt.

Verkrachting

Justitie beschuldigt de 60-jarige Bosschenaar van drie pogingen tot verkrachting, twee pogingen tot gemeenschap, 29 aanrandingen en veertig gevallen van ontucht plus het bezit van kinderporno.

In totaal gaat het om 57 slachtoffers vanaf zes jaar oud die zijn herkend op de filmpjes die op zijn computer zijn gevonden. De rechtszaak gaat vrijdag verder met de behandeling van de laatste 19 feiten.