LEEUWARDEN - De politie heeft dinsdag een 20-jarige man uit Zwaagwesteinde aangehouden, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij een van de geweldsincidenten bij discotheek Club Q in het Friese dorp Noordbergum.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekendgemaakt. In de nacht van 17 op 18 april leidde een van de gebeurtenissen tot de dood van de 16-jarige Redmar Smedema uit Bergum.

Smedema werd volgens de politie in de uitgaansgelegenheid geslagen en raakte daardoor onwel. Later op de dag overleed hij in het ziekenhuis.

Bij een vechtpartij later die nacht op de parkeerplaats bij de discotheek raakte de 20-jarige Gerard Dijkstra uit Damwoude zwaargewond. Hij is intussen uit zijn coma ontwaakt en kan weer spreken, al gaat het herstel langzaam.

Mishandeling

De 20-jarige man die dinsdag is opgepakt, wordt verdacht van betrokkenheid bij de mishandeling van Dijkstra. Vorige maand hield de politie al vier mannen uit omliggende plaatsen aan voor betrokkenheid bij de dood van Smedema.

Twee van hen, een 19-jarige man uit Damwoude en een 17-jarige man uit Broeksterwoude, zijn maandag op last van de rechter-commissaris vrijgelaten.

Bezwaar

Het OM is het niet eens met hun vrijlating en heeft bezwaar aangetekend. Woensdag behandelt de raadkamer van de rechtbank het bezwaar. Volgens een woordvoerder van het OM zijn er genoeg ernstige bezwaren om de jongens langer vast te houden.

Daarnaast acht de openbare aanklager het niet wenselijk dat de mannen weer met vrienden en bekenden kunnen spreken. ''Dat zou het beeld kunnen vertroebelen'', aldus de woordvoerder.