DEN BOSCH - In de herzieningszaak van Ina Post (54), die is veroordeeld voor doodslag in 1986 op een bejaarde vrouw, is de strijd om schuld en onschuld nog niet gestreden.

Voor het gerechtshof in Den Bosch werd maandag duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) niet zomaar aanneemt dat de veroordeling van Post onterecht was, ook al vond de Hoge Raad dat er genoeg aanleiding was de zaak te herzien.

Post kreeg in 1987 zes jaar gevangenisstraf opgelegd omdat het hof in Den Haag bewezen achtte dat ze de 89-jarige mevrouw Kolstee had gewurgd met een elektriciteitssnoer.

Post had de doodslag en diefstal van cheques eerst een aantal keren bekend en later weer ontkend. Ze zegt sindsdien dat ze de bekentenissen onder druk van de verhoorders heeft afgelegd.

Stemmingswisselingen

Na haar aanhouding heeft Post last gekregen van stemmingswisselingen, waardoor ze de ene keer goed aanspreekbaar en helder was en de andere keer zeer emotioneel, volgens haar ondervragers bij de politie op het hysterische af.

In haar voordeel spraken maandag diverse deskundigen. Volgens hoogleraar psychologie Merckelbach is het zeer waarschijnlijk dat Ina Post een valse bekentenis heeft afgelegd.

Ze is volgens hem zeer beïnvloedbaar waardoor ze gemakkelijk meegaat met suggesties die anderen aandragen. Verder was ze in die tijd psychisch instabiel. Bij Post is het posttraumatisch stressyndroom geconstateerd, waarschijnlijk als gevolg van onder meer de stevige verhoren en haar celstraf.

Twijfels

Twee forensisch deskundigen twijfelen eraan of het slachtoffer inderdaad is gewurgd met een elektriciteitssnoer, zoals Post heeft verklaard. De verwondingen duiden eerder op iets als een sjaal of nylontouw omdat die een stuk breder zijn dan een snoer.

Posts advocaat Geert-Jan Knoops verwonderde zich erover dat de politiemensen de verklaringen van zijn cliënt als logisch en betrouwbaar hebben beoordeeld. Post zou immers haar bekentenissen steeds hebben aangepast als na onderzoek bleek dat ze niet klopten. Ze heeft bijvoorbeeld gezegd dat ze de cheques van de bejaarde vrouw bij V&D had ingewisseld, maar de politie kwam erachter dat dat bij de Bijenkorf was.

De rechtszaak tegen Ina Post gaat op 7 juli verder. Dan wil het hof in Den Bosch de verdachte zelf uitgebreid ondervragen. Die week worden ook meer getuigen gehoord, onder wie twee voormalige officieren van justitie.