DEN HAAG - De demonstratie maandagavond voor het gebouw van de Israëlische ambassade in Den Haag heeft een grimmig karakter gekregen. Enkele van de ruim driehonderd demonstranten begonnen met voorwerpen te gooien.

Bekijk lezersfoto's van de demonstratie

De mobiele eenheid heeft een charge uitgevoerd om de gemoederen tot bedaren te brengen. Het ambassadegebouw aan het Buitenhof is afgeschermd met een cordon ME.

De demonstratie is gericht tegen de militaire actie van Israël tegen een hulpkonvooi, dat met schepen onderweg was van Cyprus naar de Gazastrook.

Nederlandse vrouw

Aan boord van een van de schepen zat onder meer de Nederlandse activiste Anne de Jong.

Aan de demonstratie deden zowel Palestijnen als Turken mee. Ook waren er mensen van de organisatie Een Ander Joods Geluid en een groot aantal vrienden van De Jong.

Aan het protest deden mannen en vrouwen van alle leeftijden mee. Onder de prominenten die deelnamen aan het protest bevonden zich SP-parlementariër Krista van Velzen en de pro-Palestijnse Gretta Duisenberg. Duisenberg liep vooraan toen de groep probeerde de Israëlische ambassade te benaderen. Zij ging in discussie met de ME'ers en kreeg enkele klappen.

'Israël moordenaars'

Verder bestond het protest vooral uit het scanderen van leuzen als 'Israël moordenaars' en 'Palestina vrij'. De demonstranten droegen grote borden met zich mee met leuzen als 'Sluit het concentratiekamp Gaza' en 'Stop deze waanzin'. Ook hadden veel mensen foto's bij zich van Anne de Jong en van verminkte en gedode Palestijnse kinderen.

Voordat de groep probeerde de Israëlische ambassade te bereiken, hielden woordvoerders van het Nederlands Palestina Komitee en de Internationale Socialisten korte speeches.

Haagse binnenstad

Hierin moesten onder anderen premier Jan Peter Balkenende, minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en PVV-leider Geert Wilders het ontgelden, omdat zij volgens de sprekers Israël de hand boven het hoofd zouden houden.

Na anderhalf uur hield de helft van de demonstranten het voor gezien. De rest trok de Haagse binnenstad in en liep een korte protestmars, die eindigde op het Plein. Hier wachtten enkele ME'ers te paard de groep op. Maar zij hoefden niet in te grijpen. De politie verrichtte geen aanhoudingen.

Demonstratie Den Haag