HAARLEM - Tegen de 47-jarige Salih K. uit Haarlem is maandag voor de rechtbank in Haarlem achttien jaar cel geëist, omdat hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft geprobeerd om op gruwelijke wijze zijn 15-jarige dochter te vermoorden en omdat hij haar bovendien seksueel heeft misbruikt.

Officier van justitie Marry Oudendijk zei dat het een groot wonder is dat het meisje nog leeft.

Volgens het slachtoffer heeft haar vader haar op 2 juni vorig jaar in een leegstaande winkel in de kelder van een winkelcentrum in Haarlem-centrum eerst geprobeerd te wurgen en daarna met een zaklamp en een hamer op haar hoofd geslagen.

Het zwaargewonde meisje werd daarna in een grote plastic zak gestopt en in een put met water gedumpt.

Het slachtoffer zat urenlang vast, maar slaagde er toch in om vrij te komen. Zij had hersenletsel. Na een spoedoperatie kon haar leven worden gered.

Jongens

Het meisje heeft gezegd dat haar vader het niet kon verkroppen dat zijn lievelingsdochter met jongens omging. K. wilde zijn dochter voor zichzelf houden. ''Ik had beloofd dat ik altijd bij hem zou blijven'', zo heeft het slachtoffer verklaard.

Eind 2008 was er voor het eerst seks tussen vader en dochter. Dat gebeurde volgens het meisje soms wel drie keer per week.

''Ik dacht maar dat het een andere man was, want een vader doet zoiets toch niet'', zei het meisje in een verklaring tegen de politie gezegd. Het slachtoffer claimde maandag ruim 9500 euro schadevergoeding van haar vader.

Verdachte

Verdachte K. hield maandag op de zitting zijn kaken op elkaar. Eerder heeft de man bij de politie alleen toegegeven dat hij zijn dochter op de bewuste dag met de zaklamp in haar nek heeft geslagen.

Dat zou een passende straf zijn voor het feit dat zij de avond ervoor te laat thuis was gekomen. Daarna hadden vader en dochter samen een sigaretje gerookt en was hij vertrokken.

Buitenland

De vader nam het mobieltje, de bankpas en id-kaart van het slachtoffer af. Hij zette later via een account van zijn dochter een bericht op internet, waarin het meisje aangaf naar het buitenland te zijn vertrokken.

De verdachte deed 's avonds aangifte van vermissing. Volgens aanklaagster Oudendijk ging K. er toen vanuit dat hij zijn dochter had vermoord.

Hersenletsel

Advocaat Robert Mesland vindt dat niet kan worden bewezen dat de verdachte het hersenletsel van zijn dochter heeft veroorzaakt door haar op haar hoofd te slaan.

Wat betreft het seksueel misbruik heeft het OM het recht op vervolging volgens de raadsman verspeeld. Het onderzoek zou niet volgens de regels zijn gegaan.

Salih K. zei in zijn laatste woord dat hij spijt had van wat er was gebeurd. ''Ik heb nooit de bedoeling gehad om haar te vermoorden.''