DEN HAAG - Emile Ratelband is maandag aangehouden op het Binnenhof in Den Haag. Een modelvliegtuigje dat hij had ingezet voor een promotiestunt, crashte tegen een gebouw op het plein. Een woordvoerster van de politie heeft dat gezegd.

Het is verboden om modelvliegtuigjes boven de bebouwde kom te laten vliegen. Het Binnenhof is bovendien ook een zogenoemd veiligheidsrisicogebied, aldus de zegsvrouw. Ratelband is meegenomen naar het bureau voor verhoor .

De positiviteitsgoeroe verklaarde volgens de politiewoordvoerster dat hij voor een promotieactie een radiografisch vliegtuigje een rondje boven het Binnenhof wilde laten vliegen.

Binnenhof

Een staart die achter het toestel hing, raakte verstrikt in een van de torentjes op het Binnenhof, waarop het toestel naar beneden kwam.

Toen de politie poolshoogte kwam nemen, gaf Ratelband zichzelf aan. ''Hij verklaarde direct dat het zijn toestel was en dat het niet de bedoeling was het vliegtuigje te laten neerstorten.''

Demissionair premier en CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende is geschrokken van de actie. In het televisieprogramma RTL Boulevard wees hij erop dat er een vliegverbod geldt voor dit soort vliegtuigjes. ''En plotseling is ie toch daar. Dat is echt erg'', zei hij. Volgens Balkenende moet worden uitgezocht hoe dit zover kon komen.