DEN BOSCH - De strafzaak tegen de Bossche zwemschoolhouder Benno L. wegens misbruik van tientallen meisjes is maandag begonnen met gedetailleerde bespreking van de eerste serie strafbare feiten.

Ouders en andere belangstellenden hoorden hoe de verdachte tijdens privéles de badkleding van de meisjes voor het oog van zijn onderwatercamera wegschoof en ze tegen zich aanduwde.

De rechtbank las hartverscheurende verhalen voor van ouders die vertellen dat ze de zwemleraar vertrouwden en die uitleggen hoe hun kind door de ontucht veranderde van vrolijk en uitgelaten in angstig en wantrouwend.

Justitie beschuldigt de 60-jarige Bosschenaar van drie pogingen tot verkrachting, twee pogingen tot gemeenschap, 29 aanrandingen en veertig gevallen van ontucht plus het bezit van kinderporno.

In totaal gaat het om 57 slachtoffers vanaf zes jaar oud die zijn herkend op de filmpjes die op zijn computer zijn gevonden.

Verkrachting

De rechtbank behandelde maandag de eerste elf strafbare feiten, waaronder twee pogingen tot verkrachting. De verdachte ontkent met klem dat hij heeft geprobeerd meisjes te verkrachten of ze tot seks heeft gedwongen.

''Ik heb dat nooit geprobeerd. Ik wilde niet dat ze iets merkten. Ik zou dat nooit doen'', vertelde de regelmatig geëmotioneerde verdachte. De 60-jarige zwemschoolhouder stelt dat hij stopte met ontuchtige handelingen als de kinderen weerstand boden of afwijzend reageerden.

Zwakbegaafde leerlingen

Voor het eerst ging de verdachte maandag in op de vraag waarom hij juist de zwakbegaafde leerlingen uitkoos.

Hij bekende op vragen van de rechter dat het een bewuste keus was om de kans op ontdekking te beperken. ''Zij hadden misschien minder snel iets door.''

Spijt

Hij herhaalde dat niet goed is te praten wat hij heeft gedaan. ''Het had nooit mogen gebeuren en het spijt me dat ik het vertrouwen heb geschaad en ouders en kinderen pijn heb gedaan. Ik vergeef het mezelf nooit.''

De verdachte legde uit dat hij nooit opgewonden raakte als hij in het zwembad met de meisjes speelde. Het ging hem om de filmpjes die hij maakte en thuis op zolder voor zijn genot monteerde.

Reparatie

Zijn opgebouwde enorme verzameling beelden werd ontdekt toen hij vorig jaar zijn computer voor reparatie naar een monteur bracht. Benno L. vertelde dat hij zich niet realiseerde dat hij zo het risico liep om betrapt te worden.

Het misbruik van meisjes moet volgens zijn eigen inschatting zijn begonnen rond 1996 en verergerde nadat zijn kleinzoon begin 2008 verdronk tijdens een zwemles die hij zelf gaf.

De rechtszaak gaat deze en komende week verder en duurt in totaal zeven dagen. Volgens de huidige planning eist de officier van justitie op 9 juni haar straf en doet de rechter op 2 juli uitspraak.

In totaal 44 ouders hebben zich bij de rechtbank gemeld met het verzoek om een (voorschot op een) schadevergoeding. De (voorlopige) claims lopen uiteen van 2000 tot 10.000 euro per slachtoffer.

Rechtszaak Benno L.