DE BILT - Mei 2010 is op de negende plaats in de rij van koelste meimaanden sinds 1901 terecht gekomen. In De Bilt werd dit jaar een gemiddelde temperatuur van 10,5 graden Celsius gemeten, tegen een langjarig gemiddelde van 12,7.

Op de eerste plaats in deze rij staat mei 1901 met een gemiddelde temperatuur van 9,4 graden. Dat heeft weerinstituut het KNMI maandag laten weten.

De landelijk laagste temperatuur, min 2,3, werd gemeten op 5 mei op de vliegbasis Twente. Tijdens de pinksterdagen (22-24 mei) was het het warmst, in het zuidoosten van het land zelfs zomers warm (maximumtemperatuur 25 graden of hoger), met in het Midden-Limburgse Ell op de 24e een maximum van 27,1.

De meteorologische lente (maart, april, mei) was dit jaar de koudste in vijftien jaar tijd. De gemiddelde lentetemperatuur (maart, april, mei) was in De Bilt met 8,9 graden precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.

Warme dag

De eerste warme dag van het seizoen werd in De Bilt op 25 april genoteerd. Op een warme dag is de maximumtemperatuur 20 graden of hoger.

29 april was in De Bilt de eerste zomerse dag (maximumtemperatuur 25 graden of hoger). Dat was direct de enige zomerse dag in die plaats deze lente. Normaal kent de lente drie zomerse dagen.

Zeer zonnig

De lente was wel ''zeer zonnig'', aldus het weerinstituut. Gemiddeld over het land scheen de zon ongeveer 595 uren tegen 485 normaal. Vooral april leverde die zonuren: 246 tegen 162 normaal.

De lente was dit jaar ook droog, aldus het KNMI; gemiddeld viel over het land ongeveer 130 millimeter neerslag tegen 166 millimeter normaal. In Vlissingen was het het droogst (ongeveer 90 millimeter), in Maastricht tapte het KNMI-station ongeveer 162 millimeter af. 

Bekijk lezersfoto's van het lenteweer op NUfoto

Mei was zeer koel