PUTTEN - Een 90-jarige Nederlander die in de Tweede Wereldoorlog in concentratiekamp Neuengamme heeft gezeten, krijgt zijn destijds in beslag genomen bezittingen terug. Dat melden twee onderzoekers uit Putten maandag.

Pieter Dekker en Gert van Dompseler zoeken al geruime tijd in het omvangrijke archief in het Duitse Bad Arolsen naar spullen van Nederlanders. In dat archief zijn de gegevens verzameld van meer dan zeventien miljoen nazislachtoffers.

De beide onderzoekers hebben onder meer portemonees, foto's en persoonsbewijzen meegekregen van dertien Nederlandse slachtoffers. Deze worden zaterdag in het voormalige Kamp Amersfoort aan nabestaanden teruggegeven.

Traceren

De onderzoekers wisten ook een overlevende van het kamp te traceren. ''Via zijn zoon meldde de 90-jarige dat hij graag zijn eigen spullen wilde ophalen'', aldus Van Dompseler.

Het omvangrijke archief in Bad Arolsen, het International Tracing Service, is sinds 2007 openbaar toegankelijk.

Dekker en Van Dompseler ontdekten dat van 88 Nederlanders er nog spullen opgeslagen liggen. Van een deel van hen hebben ze nabestaanden weten te traceren.

Speurwerk

De onderzoekers gaan door met hun speurwerk tot ze van alle namen nabestaanden hebben gevonden. ''Daarna willen we elders in Duitsland verder zoeken.

Ook de spullen van concentratiekamp Dachau schijnen nog ergens opgeslagen te liggen.''