MARGRATEN - Koningin Beatrix, de demissionaire ministers Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken en Eimert van Middelkoop van Defensie, en de commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, hebben zondagmiddag kransen gelegd tijdens de 65e Memorial Day in Margraten (Limburg).

Zij deden dit ter nagedachtenis van de militairen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden bij de bevrijding van Europa.

In een toespraak prees Van Middelkoop de Amerikaanse soldaten die streden tegen terreur en onderdrukking door het nazi-regime.

Obama

Ook de Amerikaanse minister voor Veteranenzaken Eric Shinseki en de Amerikaanse ambassadrice in Nederland, Fay Hartog Levin legden kransen. Onder de eregasten bevond zich ook een oudoom van de Amerikaanse president Barack Obama, Charles Payne, veteraan uit de Tweede Wereldoorlog.

Payne nam onder meer deel aan de bevrijding van de gevangenen in concentratiekamp Buchenwald.

De traditionele fly by in missing man-formatie door vijf F-16's van de Koninklijke Luchtmacht ging als gevolg van de laaghangende bewolking en een stortbui regen niet door.

Bevrijding

Memorial Day herdenkt jaarlijks op de laatste zondag van mei de talloze militairen, die zijn gesneuveld bij gevechten in het Duitse Ruhrgebied, de Belgische Ardennen en tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland. Van hen liggen er nog 8301 begraven in Margraten, vele andere gesneuvelden zijn in de jaren na de oorlog gerepatrieerd naar hun vaderland.

De herdenking op deze enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland vindt traditioneel plaats één dag voor de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten.

Memorial Day