AMSTERDAM - De manifestatie Rhythm Against Racism op de Dam in Amsterdam trok zondagmiddag enkele honderden belangstellenden. Ze luisterden er naar muziek en naar de boodschap van de artiesten en organisatoren: kies voor een kleurrijk en solidair Nederland.

Voorzitter René Danen van de anti-racismeorganisatie Nederland Bekent Kleur zei dik tevreden te zijn over de opkomst. ''Gelukkig stopte het kort na de opening met regenen en is het weer alleen maar beter geworden'', aldus Danen.

Nederland Bekent Kleur organiseerde de manifestatie met vijftig andere organisaties. In de aanloop naar de landelijke verkiezingen wilden ze laten zien ''dat Nederland een kleurrijke mix van diverse culturen is''.

Leden van de Internationale Socialisten liepen op de Dam rond met actieborden met daarop de boodschap 'Zeg nee tegen de PVV.'

Anti-Wilders

Op de vraag of de manifestatie niet is uitgelopen op een anti-Wilders demonstratie, zei Danen: ''We protesteren vandaag tegen racisme in het algemeen, maar onmiskenbaar is Geert Wilders de boodschapper van intolerantie en richten we onze pijlen daarmee ook op hem."

"In mijn openingstoespraak heb ik ook gezegd dat de PVV tien discriminerende voorstellen heeft staan in het verkiezingsprogramma. Ze gelden allemaal voor moslims. We zijn bang dat de PVV in de regering komt met deze discriminerende voorstellen, vandaar dit tegengeluid.''

Danen benadrukte dat Rhythm Against Racism wel meer is dan een anti-rechtse protestbijeenkomst. ''Racisme kom je tegen in de media, op de werkvloer, maar ook bijvoorbeeld bij de voordeur van discotheken. Helaas heeft Wilders er niet het exclusieve recht op.''

Optredens

Mensen uit het hele land kwamen zondagmiddag naar de Dam voor het festival, maar ook passanten namen de moeite een kijkje te nemen bij een van de kraampjes van aanwezige politieke partijen en die van homo-, migranten- en vrouwenorganisaties. Optredens waren er van onder anderen Jan Rot, de uit Suriname afkomstige jazz-zangeres Denise Jannah en de Balkanrockgroep Mala Vita.

Rhythm Against Racism