DEN HAAG - Twee Nederlandse militairen zijn zondagochtend in de Afghaanse provincie Uruzgan gewond geraakt door een bermbom. Dat heeft het ministerie van Defensie gemeld.

De aanslag met een zogeheten geïmproviseerd explosief vond rond half zeven lokale tijd plaats tijdens een reguliere patrouille in de omgeving van Shingowlah, ten noorden van Deh Rawod.

De gewonden zijn per helikopter naar het veldhospitaal op de basis in Tarin Kowt overgebracht.

De militairen, die deel uitmaken van de Task Force Uruzgan, hebben zelf hun familie geïnformeerd.

Onderzoek

Defensie onderzoekt nog wat er precies is gebeurd, aldus een woordvoerster. De militairen reden in een YPR-pantserrupsvoertuig. Toen ze stil stonden en uit wilden stappen, ontplofte het explosief.

Enkele andere Nederlandse militairen die in het voertuig zaten, bleven ongedeerd. In het veldhospitaal wordt bekeken of de gewonden ter plaatse kunnen herstellen of dat ze naar Nederland worden overgebracht.

Bermbom

In de buurt van Deh Rawod kwam vorige week zaterdag een Nederlandse militair om het leven door een bermbom.

Hij is zaterdag begraven in Echt in Limburg. Bij die aanslag sneuvelden ook een Franse geniekapitein en een Afghaanse tolk. Daarnaast raakten vier Nederlandse militairen gewond, van wie twee zwaar. Ze zijn inmiddels terug in Nederland. Hun toestand is stabiel.