ECHT - De Nederlandse militair die vorige week zaterdag in de Afghaanse provincie Uruzgan is gesneuveld, is zaterdag in Echt in Limburg begraven.

Veel familieleden, vrienden, bekenden en collega's woonden de uitvaart van de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen bij.

Militairen van het 42e pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers uit Oirschot, waartoe Janzen behoorde, vormden een erehaag bij de aankomst bij de kerk. Acht collega's droegen de kist met het lichaam van het slachtoffer de kerk in.

Vrienden van Janzen droegen hem na de herdenkingsdienst naar de naastgelegen begraafplaats. Na het zogeheten signaal taptoe werd de kist in besloten kring ter aarde besteld, meldde een woordvoerder van Defensie.

Bermbom

Janzen kwam samen met een Franse geniekapitein en een Afghaanse tolk om het leven bij een aanslag met een bermbom in de buurt van het plaatsje Deh Rawod. Daarnaast raakten vier Nederlandse militairen gewond, van wie twee zwaar. Ze zijn inmiddels terug in Nederland. Hun toestand is stabiel.

De commandant van de 13e Gemechaniseerde Brigade, Michiel van der Laan, woonde de uitvaart in Echt bij. De naam van Luc Janzen wordt later bijgezet op het regimentsmonument in Weert, waar elk jaar de gesneuvelde Limburgse Jagers worden herdacht.

Landmachtdagen

Bezoekers van de Landmachtdagen in Havelte staan zaterdag ook stil bij de omgekomen militair. In een speciaal ingerichte herdenkingsruimte kunnen ze nog tot 17.00 uur het condoleanceregister van Defensie op internet tekenen.