ORANJESTAD - Aruba heeft vrijdagavond (lokale tijd) bijna drie uur lang zonder stroom gezeten. Het eiland leed onder een totale black-out door een brand in de elektriciteitscentrale.

Rond zeven uur 's avonds, na zonsondergang, was er op het eiland bijna geen lichtje meer te zien.

Slechts enkele winkels en verschillende hotels konden met behulp van een eigen stroomgenerator toch de lampen aan houden.

Verder baadde onder meer de nationale luchthaven en de kazerne van de Koninklijke Marine in het licht. Om ongeveer kwart voor negen kwam op de meeste plaatsen de elektriciteit terug. Op Aruba wonen ongeveer honderdduizend mensen.

Brand

De black-out begon omstreeks zes uur 's avonds, toen er brand uitbrak in een boiler van de elektriciteitscentrale. Het vuur werd gedoofd door de werknemers van de centrale, meldde elektriciteitsbedrijf WEB. Na enige tijd kon een reserveturbine licht in de Arubaanse duisternis brengen.

De elektriciteitssituatie blijft voorlopig precair, omdat de reserveturbine als minder betrouwbaar wordt gezien.

Ongelukkig moment

De stroomstoring komt op een voor de middenstand ongelukkig moment. Door het Soul Beach Festival zijn er op het eiland naar schatting tot vierduizend extra Amerikaanse toeristen aanwezig.