AMSTERDAM - Het verkeer kampte vrijdag met veel drukte op de Nederlandse snelwegen. De files begonnen al vroeg.

Om 14.00 uur stond er al bijna honderd kilometer file en even na 15.00 uur was dat opgelopen naar 170 kilometer. Rond 16.30 uur was het hoogtepunt, toen stond er ruim 270 kilometer file, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De drukte werd veroorzaakt door aanrijdingen. Zo werden op de A16 van Rotterdam naar Breda drie rijstroken afgesloten na een botsing tussen twee personenauto's en een vrachtwagen. Ook op de A13 en de A20 liep het verkeer in beide richtingen vast.

Op de A28 van Hoogeveen naar Zwolle vond een aanrijding plaats tussen vijf auto's, waarna een rijstrook werd afgesloten en het verkeer al gauw in een file van ruim negen kilometer stond. Richting Hoogeveen ontstond acht kilometer file door kijkers.

A58

Ook op de A58 van Breda naar Tilburg ging het mis en botsten meerdere voertuigen op knooppunt Sint Annabosch op elkaar. Hier ontstond een file van negen kilometer, nadat tussen Bavel en Gilze de rechterrijstrook was afgesloten.

Pinkpop zorgde eveneens voor flinke files. Op de A2 richting Maastricht was het extra druk omdat veel mensen vrijdag afreisden naar Landgraaf. De langste file stond op de A2 van Amsterdam naar Den Bosch. Tussen afrit Breukelen en afrit Beesd reed het verkeer langzaam over in totaal 29 kilometer.

Rond 17.30 uur was het ergste fileleed geleden en stond er nog 205 kilometer file.