VOLENDAM - De gemeenteraad van Edam-Volendam heeft donderdagavond ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het pand waarin café 't Hemeltje in Volendam is gevestigd, op te knappen.

Dat maakte de gemeente vrijdag bekend. In het café kwamen in de nieuwjaarsnacht van 1 januari 2001 veertien jongeren door brand om het leven.

De gemeenteraad stemde donderdagavond unaniem in met het raadsvoorstel ruim 700.000 euro beschikbaar te stellen om het pand waarin 't Hemeltje en de onderliggende cafés Wirwar en De Blokhut zich bevinden, onder handen te nemen. Sinds de brand is niets meer met 't Hemeltje gebeurd.

Veilig

Erik Tuijp, voorzitter van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam, kaartte het plan voor het opknappen van het pand bij de gemeente aan.

Hij wil op 1 januari volgend jaar, tien jaar na de brand, een herdenkingsbijeenkomst in het café houden.

Tuijp is blij met het besluit van de gemeente, maar zegt de zaak kritisch te blijven volgen. ''De gemeente zegt dat het mogelijk is, maar er moet nog een hoop gebeuren wil het pand voor 1 januari veilig en toegankelijk zijn'', aldus Tuijp.

Verhuren

Volgens de gemeente is die datum haalbaar. ''We gaan met volle kracht vooruit en zo snel mogelijk een aannemer inschakelen'', aldus een woordvoerder van de gemeente.

Na de herdenkingsbijeenkomst moet het pand verder worden opgeknapt, zodat het kan worden verhuurd.

De gemeente laat nog onderzoeken welke huurders hiervoor in aanmerking kunnen komen. Een deel van de 704.000 euro onderhoudskosten moet worden gedekt uit de huuropbrengsten.