AMSTERDAM - Verschillende instanties hebben donderdag op het Centraal Station in Amsterdam een grote oefening gehouden om verdacht gedrag van reizigers te leren herkennen.

Daarbij waren ruim 150 medewerkers van onder meer de spoorwegpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD), de politie Amsterdam-Amstelland, de Koninklijke Marechaussee en vervoersbedrijven GVB en de NS betrokken. Doel van de oefening: het voorkomen van terreur en criminaliteit.

Dat liet een woordvoerster van het KLPD weten. Het Centraal Station was op vier ingangen na afgesloten. Daar stonden zogeheten spotters van de politie, die keken of reizigers zich verdacht gedroegen.

Als dat het geval bleek, moesten ze een aantal vragen beantwoorden. Zo nodig moest de verdachte persoon zijn legitimatie tonen of werd hij zelfs aangehouden. De organisatie had acteurs ingehuurd die afwijkend gedrag moesten tonen.

Aanhoudingen

De oefening begon rond tien uur 's ochtends en duurde tot ongeveer twee uur 's middags. De politie verrichtte drie aanhoudingen.

En persoon had nog boetes openstaan en twee anderen deden valse bommeldingen. Het drietal is inmiddels weer op vrije voeten.

Geslaagd

Het KLPD spreekt van een geslaagde oefening. De samenwerking tussen de verschillende partners verliep goed. Ook de acteurs werden opgemerkt en ondervraagd.

De deelnemers aan de oefening hebben in totaal 25 personen die afwijkend gedrag vertoonden nader ondervraagd. Dat leidde niet tot verder onderzoek.