ALMELO - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag acht jaar celstraf geëist tegen Levent O. wegens twee pogingen tot moord.

De twintigjarige O., zoon van de man die in 2008 een wethouder en vier ambtenaren op het stadhuis in Almelo gijzelde, was op 20 maart vorig jaar betrokken bij een incident in de binnenstad van Hengelo waarbij schoten vielen.

Het OM gaat ervan uit dat O. de enige is geweest die met een pistool schoten heeft gelost en daarbij bewust op mensen heeft gericht. Een en ander bleek woensdagmiddag bij de rechtbank in Almelo.

Brandmerken

Advocaat Mayke Goris meende dat O. geen eerlijk proces heeft gehad en verzocht de rechtbank om het OM niet ontvankelijk te verklaren. Volgens haar heeft justitie er van meet af aan op aangestuurd om O. als enige schutter te brandmerken, terwijl diverse getuigen hebben verklaard anderen te hebben zien schieten.

Twee medeverdachten in deze zaak werden dinsdag vrijgesproken van de verdenking te hebben geschoten. Verder vond Goris dat de politie onvoldoende heeft onderzocht of er geen tweede wapen in het spel is geweest, waarvoor volgens haar aanwijzingen bestaan. ''Het zoeken naar de waarheid is ernstig geweld aangedaan'', aldus de advocaat.

De rechtbank doet op woensdag 9 juni uitspraak.