ROTTERDAM - Voor de rechtbank in Rotterdam is woensdag achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen Peter Janssen (24), beter bekend als de vegan streaker.

Hij zou onder andere 2500 nertsen hebben vrijgelaten op een fokkerij in het Zeeuwse Stavenisse in maart 2009. Hij deed dat samen met ondere anderen de 21-jarige Naomi van der P., die eenzelfde gevangenisstraf tegen zich hoorde eisen.

De twee lieten op 15 maart vorig jaar de dieren los. De meeste werden kort daarna weer gevangen. Vijftig dieren kwamen om, honderd bleven spoorloos.

Een deskundige constateerde dat Janssen het syndroom van Asperger heeft en mede daardoor verminderd toerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

Nachtelijke actie

Van der P. ontkende tijdens de zitting bij de nachtelijke actie te zijn geweest. Janssen heeft het bevrijden van de dieren bekend en deed dat woensdag in de rechtszaal nog eens over. Hij verklaarde het dierenleed op de nertsenfokkerij ''niet acceptabel'' te vinden. Door de dieren te bevrijden zou hij voorkomen dat ze zouden worden afgemaakt vanwege hun vacht.

''Dan hadden ze een kans op vrijheid en een beter leven'', aldus Janssen, die bekend werd door een actie tijdens de tv-show van Paul de Leeuw. Hij liep met spreuken op zijn lijf gekleed in een onderbroek door het beeld. De Leeuw zette hem vervolgens te kijk door voor het oog van de natie de slip naar beneden te trekken.

Gevangenisstraf

Behalve voor het loslaten van de dieren werd tegen Janssen ook straf geëist omdat hij vijf nertsen in een tas had meegenomen om ze elders los te laten. Verder wil de officier dat Janssen na zijn gevangenisstraf onder toezicht komt van de reclassering vanwege het gevaar van herhaling en omdat hij het syndroom van Asperger heeft.

De officier van justitie verzwaarde de beoogde straf voor Van der P. omdat deze geen verklaringen had afgelegd. Voor beide verdachten werd een extra lange proeftijd van drie jaar geëist.

Extra bewaking

Tijdens de zitting was er extra bewaking omdat medestanders van de vegan streaker werden verwacht. Deze kwamen overigens niet.

Namens de nertsenfokker werd een schadevergoeding gevraagd van ruim 4,5 ton, vooral voor het mislopen van inkomsten omdat fokdieren onbruikbaar waren geworden door de stress die ze opliepen door de plotselinge vrijheid. De officier ging niet verder dan ruim 30.000 euro voor direct geleden schade.

De uitspraak is op 9 juni.