SCHIPHOL - De rechtbank op Schiphol heeft woensdag de 41-jarige Marvin N. veroordeeld tot 240 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De Amsterdammer kreeg de straf, omdat hij in de nacht van 1 op 2 januari 2009 gewelddadig was in een KLM-vliegtuig dat vanuit Suriname naar Schiphol kwam. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Volgens de rechtbank heeft N. de veiligheid van het vliegtuig in gevaar gebracht. Hij sloeg de purser tegen haar achterhoofd en rug en bedreigde cabinepersoneel en passagiers.

''U heeft gezorgd voor angst en chaos in het vliegtuig'', aldus de rechter bij het uitspreken van het vonnis.

Relatie

De man had een relatie met de dienstdoende purser en kon de vlucht daardoor goedkoop maken, maar moest op een klapstoeltje zitten. Dat zinde hem niet. Hij dronk te veel alcohol en werd hierdoor agressief.

''We gaan landen, niemand is meer veilig'', riep de man tegen zijn medepassagiers. ''Jullie gaan er allemaal aan.'' Ook bedreigde hij een kleine jongen met de woorden: ''Ik sla je verrot en maak je dood.''

Urenlang was een deel van het cabinepersoneel bezig de man in bedwang te houden. Omdat de situatie onhoudbaar was, werd de Amsterdammer uiteindelijk in de boeien geslagen.