AMSTERDAM - Maikel S., die vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost de 19-jarige Ishmael Gumbs zou hebben doodgeschoten, blijft voorlopig vastzitten.

Dat bepaalde de rechtbank in de hoofdstad woensdag tijdens een pro-formazitting, waarin vooral procedurele zaken aan bod komen.

De advocaat van S., Richard van der Weide, verzocht de rechtbank juist om zijn voorarrest op te heffen. Volgens hem schoot zijn cliënt uit zelfverdediging en is de kans dan ook groot dat hij bij de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijuit gaat.

De rechtbank oordeelde echter dat er nog zoveel onderzoek moet plaatsvinden, dat het te vroeg is om daar nu al iets over te zeggen.

De schietpartij gebeurde 21 september op klaarlichte dag in een speeltuintje, in het zicht van de 15-jarige vriendin van het slachtoffer en enkele spelende kinderen. Eerder op de dag had Gumbs in een supermarkt ruzie gekregen met de vriendin van S.. Hij zou haar daarbij hebben bedreigd.

Wapen

Later kwamen de 37-jarige S. en Gumbs elkaar tegen. Ze ruzieden kort met elkaar, waarna Gumbs wegging. Hij kwam even later terug en zou S. hebben bedreigd met een wapen dat hij onder zijn kleren verborgen hield.

Er ontstond een worsteling, waarbij Gumbs een of meerdere kogels in zijn been kreeg en in elkaar zakte. De verdachte zou vervolgens nog een aantal schoten hebben gelost met een wapen dat hij zou hebben gepakt uit de tas van een vriend, die in de buurt stond.

De advocaat van S. betoogde dat zijn cliënt geen andere keus had dan Gumbs neer te schieten, dit om zijn eigen leven te redden. Als hij al te ver ging bij het verdedigen van zichzelf, kwam dat volgens hem doordat hij doodsbang was en een black-out had. De officier van justitie wierp tegen dat de verdachte meerdere keren de kans had om de plek des onheils te verlaten, onder meer nadat het slachtoffer in zijn been was geraakt.

Spijt

S. zei woensdag dat het hem ''heel erg spijt dat er een dode is gevallen''. Maar, zo zei hij: ''Ik moest mezelf verdedigen op dat moment. Het was een kwestie van seconden. Ik kon niet anders.''

De verdachte was na het misdrijf lang spoorloos en stond daarom op de openbare opsporingslijst van voortvluchtige zware criminelen. Op 17 februari gaf hij zichzelf uiteindelijk aan. Ook de man van wie hij het vuurwapen zou hebben gehad, zit vast.