SCHIPHOL - Mensen met een paspoort van de Europese Unie kunnen vanaf woensdag op Schiphol zonder marechaussees te treffen de grens passeren.

Als ze over de grens gaan, scannen ze hun reisdocument bij een elektronisch poortje aan de grens.

Dat moet de doorstroming bevorderen. Nu staan er vaak lange rijen bij de paspoortcontrole.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en president-directeur Schiphol Jos Nijhuis geven woensdagmiddag op de luchthaven het startsein voor een proef met dergelijke poortjes, die gemakkelijk te plaatsen zijn.

Ze kosten 100.000 euro per stuk en er is al een bedrag van 30 miljoen gereserveerd, aldus een woordvoerder van Justitie.

Nieuwe paspoorten

Niet iedereen kan al van het poortje gebruikmaken. Sinds 28 augustus 2006 worden alle paspoorten die in Nederland worden uitgegeven voorzien van een chip met biometrische kenmerken, zoals gelaatskenmerken.

De nieuwe poortjes lezen de informatie af uit het reisdocument. Tegelijkertijd wordt een foto gemaakt van de persoon die zich in het poortje bevindt. De gegevens uit het paspoort worden vervolgens vergeleken met de zojuist gemaakte foto. Met een ouder paspoort kan dat niet.

''Op deze nieuwe manier kan met zekerheid worden vastgesteld dat inderdaad de persoon de grens passeert waarvan het reisdocument is ingelezen. Net zoals de ambtenaar van de marechaussee dit nu al doet, worden de persoonsgegevens gecontroleerd op openstaande boetes, gevangenisstraf of internationale signaleringen'', aldus de zegsman.

Naast houders van EU-paspoorten wordt deze grenspassage ook mogelijk voor onderdanen uit de Europees Economische Ruimte en Zwitserland.

De proef duurt tot 30 juni 2010.